Károlyi Béla lesz az I. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia fővédnöke – 500 magyar diák részvételével szervezik meg a kolozsvári tornát

A társadalom, amelyben élünk, nem csak ma fontos. Nekünk tennünk kell azért, hogy gyermekeink, unokáink is egy egészséges társadalomba szülessenek bele, a mi feladatunk a stafétát úgy átadni, hogy az erdélyi magyar közösség évek múltán se felejtse: csakis ép testben ép a lélek – hangzott el az I. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia sajtótájékoztatóján, október 6-án, kedden. A kolozsvári Babeş parkban Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke, Grabán Zsolt főszervező, Bogdán László, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Testnevelés és Sport karának dékánja és Kákes Loránd szakmai vezető, testnevelő tanár tájékoztatta a rendezvény előkészületeiről a sajtó képviselőit.

Az RMDSZ a politikai képviseleten túl mindig is hangsúlyosan foglalkozott a társadalmi kérdésekkel, amely fejezethez hozzátartozik a sport népszerűsítése, az erdélyi magyar gyermekek egészséges életmódra való nevelése, a tehetséges diákok támogatása, a pedagógusok közötti együttműködés közvetlenebbé tétele is. Tíz évvel ezelőtt, az első Erdélyi Kupa szervezésekor ezen értékek nyomatékosítására vállalkoztunk, és tesszük ezt ma is, akkor, amikor az I. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia előkészületei már javában zajlanak” – hangsúlyozta Bodor László ügyvezető alelnök, rámutatva: a Szövetség feladatának tekinti tehát a fenntartható fejlődés megalapozását, az egészséges erdélyi magyar társadalom átörökítését.

A torna főszervezője, Grabán Zsolt elmondta, az I. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiának szintén célja a hagyományteremtés, több tekintetben is támaszkodik az Erdélyi Kupa tapasztalataira. „Tíz év alatt a rendezvény túlnőtte eredetileg meghatározott kereteit, ezért volt szükség valami újra, de mégis hasonlóra. Céljaink között továbbra is előkelő helyen szerepel a fiatalok egészséges életmódra való nevelése, de teszünk azért is, hogy a diákok megkedveljék a rendszeres mozgást, lássák az aktív életmód előnyeit, tudatosítsák ennek hasznát” – fogalmazott. Kiemelte: a testnevelő tanárok megszólítása a továbbiakban is fontos az RMDSZ számára, hiszen ők azok, akik alakítják, irányítják és befolyásolják a gyermekek sporthoz és tornához való viszonyát.

Bogdán László, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Testnevelés és Sport karának dékánja a sportolimpia partnerintézményének képviseletében üdvözölte a kezdeményezést. Felszólalásában elmondta, az egyetem a rendezvény kiemelt támogatója, a felújított Babeş park (Iuliu Haţieganu Sport Park) pedig méltó helyszíne lesz a középiskolás tornának.

Közel ötszáz sportoló középiskolást várunk Kolozsvárra. Az október 16–19. közötti időszakban 5 sportágban, összesen 16 versenyszámban mérkőznek meg 27 erdélyi magyar középiskola diákjai” – részletezte Kákes Loránd szakmai vezető, hozzátéve: a szervezők az eredeti olimpiai eszmék szellemében szervezik meg a tornát.

A sportolimpia fővédnöke Károlyi Béla, a kolozsvári származású, Amerikai Egyesült Államokban élő világhírű tornaedző, az USA nemzeti tornacsapatának a vezetője.

karolyi1

október 16–19.
31
nap
11
óra
33
perc
23
másodperc

nevezz be a sportolimpiára!

I.Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia,
Kolozsvár, 2015. október 16-19.

Vegyél részt te is az Olimpián, az alábbi gombra kattintva megtalálhatóak a benevezéshez szükséges információk.