Szabó Kati, négyszeres olimpiai bajnok az idei Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia fővédnöke

A zágoni születésű, többszörös olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász fővédnökként vesz részt a szeptember 21–25. között, Kolozsváron zajló eseményen. Az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása (TTOT) az Országos Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztérium és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem közreműködésével másodjára szervezi meg a középiskolásoknak szóló versenyt.

 

„Rendkívüli megtiszteltetés számunkra, hogy Szabó Kati vállalta a fővédnökséget. Az egyik legsikeresebb erdélyi magyar sportolóként kiváló példaképe lehet minden sportkedvelő fiatalnak, rendezvényünk résztvevőinek pedig maradandó élmény lesz a vele való találkozás” – jelentette ki Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke, a Sportolimpia elnöke szerdán, szeptember 7-én. Hozzátette: az esemény fő célja az erdélyi magyar gyerekek egészséges életmódra való nevelése, a sport népszerűsítése, de a nagyszabású rendezvény remek találkozási lehetőséget biztosít a magyar középiskolás diákoknak, a szórakozáshoz, versenyhez pedig a sport iránti szeretetük elmélyítése is társul. „Tanároknak és diákoknak egyaránt előny, hogy idén tavasszal a Sportolimpia bekerült a tanügyminisztérium rendezvénynaptárba, így hivatalosan is elismerik a rendezvény szakmaiságát, az elért eredményeket” – nyilatkozta az ügyvezető alelnök.

A tavalyi első Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpián 22 erdélyi magyar iskolából több mint 400 diák mérkőzött meg egymással – jelentette ki Grabán Zsolt főszervező, majd hozzátette: „idén a sportágak és a résztvevők számát is növeljük – közel 700 iskolást várunk a versenyre. Az eddigi sportágak – futball, kézilabda, kosárlabda, röplabda és atlétikai versenyszámok – mellett idén az úszás négy versenyszámában is megméretkezhetnek a diákok. Az eddigi visszajelzések alapján Erdély minden megyéje képviseltetni fogja magát az idei Sportolimpián.”

Szabó Katalin az 1984-es olimpián, Los Angelesben négy versenyszámban szerzett aranyérmet és egy ezüstöt, emellett a világ- és Európa-bajnokságokon is remekelt, 17 alkalommal kapott maximális, 10-es pontszámot a tökéletesen végrehajtott gyakorlataira. 2008-ban megkapta a román sport legmagasabb kitüntetését, a Sport Érdemrend I. fokozatát és a Román Nemzeti Sporthivatal Legendás Bajnokok díját.

A Sportolimpiával kapcsolatos további részleteket a www.facebook.com/amiolimpiank és a www.sportolimpia.ro oldalakon olvashat.

október 16–19.
31
nap
11
óra
33
perc
23
másodperc

nevezz be a sportolimpiára!

I.Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia,
Kolozsvár, 2015. október 16-19.

Vegyél részt te is az Olimpián, az alábbi gombra kattintva megtalálhatóak a benevezéshez szükséges információk.