Sportszeretet, fair play és csapatszellem jegyében indult a 2. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia

Teltházzal nyitották meg a 2. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiát tegnap, szeptember 21-én a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében. Az iskolák bemutatkozása és az első bajnokok díjazása mellett Kelemen Hunor szövetségi elnök átadta Szabó Kati többszörös olimpiai és világbajnok tornásznak az RMDSZ Sport Életműdíját, a közönség pedig hosszas ovációval köszöntötte az esemény fővédnökét. A hét folyamán közel 700 fiatal méretkezik meg hat sportágban Kolozsváron. A rangos sportrendezvényt az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége szervezi a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ), a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozásával (TTOT), az Országos Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztériummal és a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel partnerségben.

„Kitartás, tehetség, munka – azt szokták mondani, ez a három dolog kell a nagy sportteljesítményekhez. Szabó Kati is ezt mondta, amikor a Tornászok halhatatlanjai közé választották. „Ha nincs munka, akkor nincs semmi” – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Kelemen Hunor szövetségi elnök a második alkalommal megszervezett Sportolimpiát.

„Nagy öröm számunkra, hogy Erdély minden megyéjéből összegyűltek magyar fiatalok azért, hogy megmérkőzzenek egymással. Mert miről szól a sport? Arról szól, hogy versenyképesnek kell lenni. Hogy meg kell tanulnunk szerényen nyerni és meg kell tanulnunk méltósággal viselni a vereséget. Hogy sem a vereség, sem a győzelem után nem szabad megtorpanni. Hogy a teljesítmény egyenes arányban áll a tehetséggel és a befektetett munkával – néha dönthet a szerencse, de jellemzően nem az dönt. A sport tehát igazságos” – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében az RMDSZ elnöke, majd hozzátette: „a sport megtestesíti mindazt, ami fontos, hogy a birtokunkban legyen, akár az erdélyi magyarok közösségére gondolunk, akár az ezt alkotó erdélyi magyar emberekre. Mert ahhoz, hogy ez a közösség erős maradjon, ahhoz, hogy virágozzon, ahhoz, hogy ma jobban teljesítsen, mint tegnap, pontosan erre a mentalitásra van szüksége, amit ti testesíttetek meg. És ebből a szempontból nézve az sem számít, hogy hányan lesznek közületek élsportolók és hányan lesznek kiváló tanárok, orvosok, gazdák vagy vállalkozók.”

„Kati ma van először Kolozsváron. Fontosnak tartotta, hogy itt legyen körünkben, jelenlétével erősítse a sport szellemét: a versenyszellemet és a közösségi szellemet egyaránt. Köszönjük, hogy hazajöttél” – köszöntötte Kelemen Hunor Szabó Kati egykori tornászt, négyszeres olimpiai bajnokot, az idei Sportolimpia fővédnökét, majd átadta az RMDSZ első Sport Életműdíját, Kolozsvár 700 éves szabad királyi város pecsétjének üvegkompozícióját, amelyet Irsai László iparművész készített.

Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke, a Sportolimpia elnöke köszönetet mondott a résztvevőknek, mivel tavaly arra kérték a diákokat, hogy a mozgás szeretetét, az egészséges életmódra való buzdítást vigyék magukkal, terjesszék diáktársaik között, közösségükben. „Úgy látom, sikerrel jártunk, hiszen a résztvevők száma megkétszereződött, a Sportolimpia célja, a sportszeretet, a mozgás öröme pedig egyre több erdélyi magyar diákhoz ér el. Arra kérek minden résztvevőt, hogy idén is tegyék ugyanezt” – hangsúlyozta az ügyvezető alelnök, majd „győzzön a fair play” kijelentéssel sikeres versenyzést kívánt a diákoknak.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere elmondta: „fiataljaink nevelése legalább olyan fontossággal bír, mint szakmai felkészülésüket szolgáló oktatásuk, hiszen az erdélyi magyar közösség olyan lesz 10-20 év múlva, mint amilyen értékrendet adunk át a fiatal generációnak, akár a maihoz hasonló rendezvények által.” Az alpolgármester felidézte, gyerekként hogyan látta a Sportolimpia fővédnökét: „megpróbáltak átkeresztelni Ecaterinának, de mi tudtuk, hogy ő az erdélyi magyar közösség Szabó Katija. Ő volt számunkra a kitartás, a szorgalom példaképe, és annak ellenére, hogy fiatalon elkerült családjától, és magyarsága miatt nem fogadták el teljesen, bebizonyította, hogy a győztesek soha nem adják fel” – emlékezett Horváth Anna, majd a résztvevő diákokhoz szólva hozzátette: „nektek, akik az erdélyi magyar ifjúság legnagyobb sportrendezvényének részesei vagytok, mérföldkő lesz az életetekben a Kolozsváron eltöltött néhány nap.”

Markó Bálint, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese biztosította a közönséget arról, hogy az egyetem jövőre is partnere lesz az eseménynek, hiszen Kolozsvár szerves részeként arra törekszenek, hogy fenntartsák a város pezsgését.

Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke az egészséges életmód alappillérének nevezte a mozgást, és úgy tartja, a Sportolimpián részt vevő diákok sportszeretete a tanárok számára példaértékű, de kihívásként is szolgál.

A nyitórendezvényen díjazták az atlétika és úszás versenyszámaiban jeleskedő diákokat, majd interaktív beszélgetést tartottak Szabó Katival, illetve az idei, Rio de Janeiró-i olimpián részt vevő Miklós Andrea atlétával, Trandafir Norbert úszóval és Szép Zoltán sportriporterrel. Kádár Zoltán sportriporter moderátorként vezette a beszélgetést, paralimpiai élményeiről mesélt, az ott látott esetekkel példázva a Sportolimpia résztvevőinek a fair play, az egymás iránti tiszteletet és barátság jelentőségét. Szabó Kati 1980-as évekbeli emlékeit idézte fel, az edzések rutinját, a rendszer okozta nehézségeket, illetve rendkívüli motivációjáról és kitartásáról bizonyságot téve követendő példaként, méltó fővédnökként szólt a Sportolimpia több száz résztvevőjéhez. Miklós Andrea és Trandafir Norbert riói élményeikről, az elért eredményekről, jövőbeli tervekről, a sport nehézségeiről és szépségeiről beszéltek, Szép Zoltán sportriporter pedig az olimpikonokhoz csatlakozva bevallotta, tudósítóként ugyanannyira hatalmas élmény volt részt venni az olimpiai játékokon, hiszen annak ellenére, hogy nem versenyzett, ugyanannyira részese volt az eseményeknek. A beszélgetés alatt a közönség a Sportolimpia Facebook oldalára írhatta meg hozzászólásait, feltehették saját kérdéseiket.

A Sportolimpia partnere és támogatója a Communitas Alapítvány, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Kolozs Megyei Sport- és Ifjúsági Hatóság, valamint a Kolozs Megyei Önkormányzat. A rendezvényt Kolozsvár Polgármesteri Hivatalának és Kolozsvár Helyi Tanácsának támogatásával szervezik meg.

A Sportolimpia folyamatosan frissülő eredményeit, valamint a részletes programot a www.sportolimpia.ro oldalon tekinthetik meg.

október 16–19.
31
nap
11
óra
33
perc
23
másodperc

nevezz be a sportolimpiára!

I.Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia,
Kolozsvár, 2015. október 16-19.

Vegyél részt te is az Olimpián, az alábbi gombra kattintva megtalálhatóak a benevezéshez szükséges információk.