Sportszeretet, fair play és csapatszellem jegyében indult a 2. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia

Teltházzal nyitották meg a 2. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpiát tegnap, szeptember 21-én a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében. Az iskolák bemutatkozása és az első bajnokok díjazása mellett Kelemen Hunor szövetségi elnök átadta Szabó Kati többszörös olimpiai és világbajnok tornásznak az RMDSZ Sport Életműdíját, a közönség pedig hosszas ovációval köszöntötte az esemény fővédnökét. A hét folyamán közel 700 fiatal méretkezik meg hat sportágban Kolozsváron. A rangos sportrendezvényt az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége szervezi a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ), a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozásával (TTOT), az Országos Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztériummal és a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel partnerségben.

„Kitartás, tehetség, munka – azt szokták mondani, ez a három dolog kell a nagy sportteljesítményekhez. Szabó Kati is ezt mondta, amikor a Tornászok halhatatlanjai közé választották. „Ha nincs munka, akkor nincs semmi” – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Kelemen Hunor szövetségi elnök a második alkalommal megszervezett Sportolimpiát.

„Nagy öröm számunkra, hogy Erdély minden megyéjéből összegyűltek magyar fiatalok azért, hogy megmérkőzzenek egymással. Mert miről szól a sport? Arról szól, hogy versenyképesnek kell lenni. Hogy meg kell tanulnunk szerényen nyerni és meg kell tanulnunk méltósággal viselni a vereséget. Hogy sem a vereség, sem a győzelem után nem szabad megtorpanni. Hogy a teljesítmény egyenes arányban áll a tehetséggel és a befektetett munkával – néha dönthet a szerencse, de jellemzően nem az dönt. A sport tehát igazságos” – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében az RMDSZ elnöke, majd hozzátette: „a sport megtestesíti mindazt, ami fontos, hogy a birtokunkban legyen, akár az erdélyi magyarok közösségére gondolunk, akár az ezt alkotó erdélyi magyar emberekre. Mert ahhoz, hogy ez a közösség erős maradjon, ahhoz, hogy virágozzon, ahhoz, hogy ma jobban teljesítsen, mint tegnap, pontosan erre a mentalitásra van szüksége, amit ti testesíttetek meg. És ebből a szempontból nézve az sem számít, hogy hányan lesznek közületek élsportolók és hányan lesznek kiváló tanárok, orvosok, gazdák vagy vállalkozók.”

„Kati ma van először Kolozsváron. Fontosnak tartotta, hogy itt legyen körünkben, jelenlétével erősítse a sport szellemét: a versenyszellemet és a közösségi szellemet egyaránt. Köszönjük, hogy hazajöttél” – köszöntötte Kelemen Hunor Szabó Kati egykori tornászt, négy