Kiemelkedően teljesítettek Erdély ifjú bajnokai a Sportolimpián – aratott a Báthory és a Bolyai

Középiskolásokként érkeztek, és bajnokokként tértek haza Erdély minden szegletébe a 2. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia résztvevői. Szeptember 21–24. között közel 700 magyar diák méretkezett meg a kolozsvári tornán hat sportág 15 versenyszámában, Szabó Kati olimpiai és világbajnok tornász, az esemény fővédnöke pedig – méltó példaképnek bizonyulva – a kolozsvári közönség és a diákok szívébe egyaránt belopta magát. A középiskolások legnagyobb hazai sporteseményét az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége rendezte meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ), a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozásával (TTOT), az Országos Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztériummal, valamint a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel partnerségben.

Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke, a Sportolimpia elnöke az eseményt lezárva elmondta: „sportkedvelő partnereinknek és támogatóinknak köszönhetően, idén is sikerült több száz nagykövetet szerezni a fair play, a mozgás és az egészséges életmód promoválására. Azok a diákok és testnevelő tanárok, akik részt vettek a Sportolimpián, visszajelzéseikből ítélve, jól érezték magukat, és minden bizonnyal elvégzik azt a feladatot, amelyre a megnyitó ünnepségen újra felkértük őket, éspedig a mozgás népszerűsítésére. Külön köszönet az idei fővédnöknek, Szabó Katinak, aki rendkívüli energiával kapcsolódott be a rendezvény népszerűsítésébe, és meggyőződésem, hogy ez által még több diákhoz eljutott a Sportolimpia üzenete. Arra számítok, hogy jövőre még több diák, még több edző és testnevelő tanár jön majd Kolozsvárra, a mi olimpiánkra.” Az ügyvezető alelnök hozzátette: a Sportolimpia idén tavasszal bekerült az Országos Oktatási és Tudományos Kutatási Minisztérium rendezvénynaptárába, így az elért eredményeket, az esemény szakmaiságát hivatalosan is elismeri az állam.

Grabán Zsolt főszervező kijelentette: „a Sportolimpia méltó utódja a tízéves múlttal rendelkező Erdély Kupának, az ország legnagyobb, középiskolásoknak szóló sportrendezvényévé nőtte ki magát, jövőre pedig, reményeink szerint, még több diák lesz jelen az eseményen, hiszen egy év leforgása alatt a Sportolimpia Erdély-szerte több ezer diákot mozgat meg. Pozitív visszajelzés, hogy olimpikonjaink egyre jobban magukénak érzik a rendezvényt, és felkarolva ezt, elősegítik céljaink továbbítását a diákoknak, tanároknak, közösségünknek.” A főszervező elmondta, az esemény nemcsak a diákoknak szerzett maradandó élményeket – a tanároknak, edzőknek szintén remek találkozási lehetőség volt, és sokszor a csapat részeként ugyanúgy beleélték magukat a játék izgalmaiba, örömébe.

A versenyeken a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum szerezte a legtöbb érmet (3 arany, 5 ezüst, 4 bronz), őt követi a Bolyai Farkas Elméleti Líceum tizenegy dobogós helyezéssel (3 arany, 6 ezüst, 2 bronz), harmadikként pedig az Apáczai Csere János Elméleti Líceum végzett összesen 7 éremmel (2 arany, 3 ezüst, 2 bronz). A legeredményesebb sportoló Molnár László, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákja, aki az atlétikai versenyszámokban két aranyat és egy ezüstérmet szerzett, illetve Mihály Zsolt, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákja, aki az úszás három versenyszámában jeleskedett: szintén két aranyat és egy ezüstérmet szerzett. A lányok közül Szőcs Boróka bizonyult a legjobbnak – a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja atlétikában két arany- és egy ezüstérem tulajdonosa lett.

A Sportolimpia partnere és támogatója a Communitas Alapítvány, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Kolozs Megyei Sport- és Ifjúsági Hatóság, valamint a Kolozs Megyei Önkormányzat. A rendezvényt Kolozsvár Polgármesteri Hivatalának és Kolozsvár Helyi Tanácsának támogatásával szervezték meg.

október 16–19.
31
nap
11
óra
33
perc
23
másodperc

nevezz be a sportolimpiára!

I.Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia,
Kolozsvár, 2015. október 16-19.

Vegyél részt te is az Olimpián, az alábbi gombra kattintva megtalálhatóak a benevezéshez szükséges információk.