Porcsalmi Bálint: a sport a tiszteletet jelenti, amely összehoz, és nem kirekeszt! – elstartolt a 3. Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia

Nyerni jó, nyerni mindenki szeret, ti is ezért jöttetek ide és versenyezni. Emellett annyi a feladatotok, hogy ismerkedjetek, érezzétek jól magatokat, és tartsátok tiszteletben egymás játékát– hangsúlyozta szeptember 19-én a Sportolimpia megnyitóján Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke. A Szövetség és a Communitas Alapítvány által szervezett torna teltházas rendezvényén életműdíjat adtak át Novák Károly Eduárd romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározónak, aki az idei olimpia fővédnökeként érkezett Kolozsvárra. A négynapos eseményen több mint 500 erdélyi középiskolás mérkőzik meg a futball, kézilabda, kosárlabda, röplabda, úszás, atlétika, asztalitenisz és a strandröplabda versenyszámain.

A Szövetség ügyvezető elnöke méltatta a testnevelő tanárok munkáját, valamint elismerését fejezte ki azért, hogy ennyi fiatal lehet jelen ezen a rendezvényen nekik köszönhetően. A fiatalokhoz szólva megjegyezte: az idei olimpia legfőbb üzenete a sportszerűség kell legyen. „A sport összehozza az embereket, és nem kirekeszteni őket, a sportnak az ellenfél tiszteletét kell jelentenie!” – nyomatékosított.

Az ügyvezető elnök saját középiskolai kosárlabdás élményeire is reflektált, aki a legalacsonyabb volt a csapatban, de a leggyorsabban futott az iskolában. Meggyőződése, hogy a sport mindenkinek való, hogy a mozgás nemcsak az egészséges élet velejárója, hanem közösséget is épít, amelyhez jó tartozni. Hozzátette:„büszke vagyok, hogy az RMDSZ már harmadjára szervez Sportolimpiát. Azért tesszük, mert komolyan gondoljuk, hogy sportolni jó, hogy a sportot támogatni kell. Jól döntött az RMDSZ, amikor kitartott amellett, hogy ne csökkentsék a testnevelés órák számát az iskolákban. Meggyőződésem, hogy a mostaninál is többre van szükség”– hangsúlyozta Porcsalmi Bálint.

Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke, a Sportolimpia elnöke rámutatott: a Sportolimpia hiánypótló rendezvényként jött létre, amelynek célja a mozgáskultúra népszerűsítése. „A mozgás fontosságát szeretnénk jobban tudatosítani az emberekben, a fiatalokban” – fejtette ki. Hozzátette: „legyetek ti a mozgás nagykövetei, és azokat, akik otthon maradtak, győzzétek meg arról, hogy a napi rendszeres testmozgás fél egészség.”

Markó Bálint, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese az egyetem magyar tagozatának nevében üdvözölte a résztvevőket. Arról biztosított őket és a szervezőket: a Sportolimpia jövőre is számíthat támogatásukra.

Grabán Zsolt főszervező örömét fejezte ki a jelenlévőknek, hogy az immár harmadik alkalommal startoló sportrendezvény évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Az est további részében Novák Károly Eduárd romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározóval életút-beszélgetésre került sor Killyéni András sporttörténész moderálásával. „Bennetek van az erő, ne féljetek a kihívásoktól, mindent bele!” – búcsúzott a fiataloktól a beszélgetés befejeztével a rendezvény fővédnöke.

A Sportolimpia 2017-es kiadásának létrejöttét támogatja a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása (TTOT), az oktatási minisztérium és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem.

október 16–19.
31
nap
11
óra
33
perc
23
másodperc

nevezz be a sportolimpiára!

I.Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia,
Kolozsvár, 2015. október 16-19.

Vegyél részt te is az Olimpián, az alábbi gombra kattintva megtalálhatóak a benevezéshez szükséges információk.